Novi Postovi

 Str: 1 ... 8 9 [10]
91
Događaji / Rijeka iz ptičje perspektive
« Zadnji post od elvis u 16.06.2012. 14:15  »
Našao na portalu Novog Lista:

Autor: Nela Valerjev Ogurlić   
Objavljeno: 13. lipnja 2012. u 9:39
http://www.novilist.hr/Kultura/Izlozbe/Povijesne-fotografije-snimljene-iz-zraka

Na izložbi priređenoj u povodu Međunarodnog dana arhiva prezentirano je pedesetak fotografija podijeljenih u dvije cjeline, od kojih se jedna odnosi na razdoblje do završetka Drugog svjetskog rata, a druga na poslijeratno razdoblje

»Rijeka iz ptičje perspektive« naziv je izložbe Miljenka Smokvine koja u Državnom arhivu Rijeka predstavlja povijesne fotografije grada Rijeke snimljene iz zrakoplova.

Na izložbi priređenoj u povodu Međunarodnog dana arhiva prezentirano je pedesetak fotografija podijeljenih u dvije cjeline, od kojih se jedna odnosi na razdoblje do završetka Drugog svjetskog rata, a druga na poslijeratno razdoblje. Najstarija fotografija na izložbi datira iz 1916. godine, a riječ je o vojnoj snimci bombardiranja tvornice torpeda, rafinerije nafte i brodogradilišta.

Upravo uz vojsku i njezin sustav izviđanja vezan je razvoj avio fotografije, ali praksa snimanja iz zraka postoji i od ranije, a razvili su je letači balonima. No, iako se u Rijeci rano počelo letjeti balonima, do sada takve snimke Rijeke i okolice nisu nađene. U povijesti Rijeke avione je osobito rado koristio D'Annunzio, prvenstveno za propagandu i bacanje letaka, ali i za fotografska snimanja.

Fotografije nastale između dva svjetska rata vrlo su brojne, a tijekom Drugog svjetskog rata naši su krajevi i grad Rijeka fotografirani na tisućama snimaka. Nakon vojne, avio fotografija ulazi i u civilnu upotrebu da bi poslije Drugog svjetskog rata postala alat u čitavom nizu ljudskih aktivnosti. Fotogrametrijski snimci postali su gotovo svakodnevni, na osnovu njih su se crtale zemljopisne karte, izrađivali katastarski planovi, planirao se urbanisički razvoj gradova, proučavao tok rijeka, širenje šuma... Snimanje iz aviona postalo je nezaobilaznim načinom dokumentiranja razvoja gradova, a ti su snimci bili posebno atraktivni za snimanje prirodnih ljepota i turističkih objekata.

Neposredno nakon Drugog svjetskog u Zagrebu je osnovana Agencija za fotodokumentaciju koja je sustavno fotografirala gradove i gotovo sva zbivanja na tlu bivše Jugoslavije. U njihovu arhivu nalaze se vrlo rane poslijeratne avio vedute raznih hrvatskih gradova, a kako je u ono doba bilo uobičajeno snimati industrijske objekte, tako su Rijeka i njena industrija bile često fotografirane. Riječ je o značajnim dokumentima vremena koji nam omogućavaju bolje sagledavanje prošlosti grada, a u današnjem kontekstu dolaze i kao prilog razmišljanju o vrijednosti riječke industrijske baštine. Izložba će biti otvorena do 6. srpnja.

BTW mislim da je na jednoj fotografiji (prikazuje ex Tvornicu papira) vidljiv logo Braneweb  ;)
92
Rijeka nekada / Odg: Stare slike Rijeke
« Zadnji post od Admin u 16.06.2012. 10:31  »
Po čemu si zaključio da je fotografirano oko 2000. god.?

Na temelju subjektivnog i objektivnog posmatranja :D

Subjektivno jer sam vidio kada su radili "kapicu", odnosno kada su zadnja dva kata premazivali da zaustave/uspore propadanje fasade. Prije toga je ekipa iz (mislim) Octopusa na konopcima prošla fasadu od vrha do dna i čekićima otukla sve slabe komade betona.  Zbog tog premaza je vrh zgrade tamniji.

A objektivni razlog su GSM antene na vrhu. Ne sjećam se više točno godine, ali GSM se počeo montirat IIRC 95+

Evo i moje fotografije radova. Malo je nejasna iz subjektivnog i objektivnog razloga. Subjektivni je "ja kao fotograf" a objektivni je film kojemu je 1990 kada sam ga nabavio već prošao rok trajanja (i to mjereno u godinama) a ovo je snimljeno 98 ili 99-te  :)Dovoljno argumenata. Skidam fotografiju iz rubrike stare fotografije. Ako 'naiđeš' na kakvu staru fotografiju molio bi te da je objaviš tu na forumu pa ćemo je objaviti i na web stranici. Zahvaljujem na ukazanoj pogrešci i odličnom obrazloženju. I još samo da dodam  naklon1.
93
Rijeka nekada / Odg: Stare slike Rijeke
« Zadnji post od elvis u 16.06.2012. 08:21  »
Po čemu si zaključio da je fotografirano oko 2000. god.?

Na temelju subjektivnog i objektivnog posmatranja :D

Subjektivno jer sam vidio kada su radili "kapicu", odnosno kada su zadnja dva kata premazivali da zaustave/uspore propadanje fasade. Prije toga je ekipa iz (mislim) Octopusa na konopcima prošla fasadu od vrha do dna i čekićima otukla sve slabe komade betona.  Zbog tog premaza je vrh zgrade tamniji.

A objektivni razlog su GSM antene na vrhu. Ne sjećam se više točno godine, ali GSM se počeo montirat IIRC 95+

Evo i moje fotografije radova. Malo je nejasna iz subjektivnog i objektivnog razloga. Subjektivni je "ja kao fotograf" a objektivni je film kojemu je 1990 kada sam ga nabavio već prošao rok trajanja (i to mjereno u godinama) a ovo je snimljeno 98 ili 99-te  :)


94
Rijeka nekada / Odg: Stare slike Rijeke
« Zadnji post od Admin u 16.06.2012. 00:01  »
BTW pod starim slikama Rijeke se nalazi HT-ov neboder na Kozali. Sam neboder je napravljen 80-tih godina i možda podpada po povijest, ali na fotografiji je snimljen ~2000-te, što nikako ne spada pod stare slike  :D

Po čemu si zaključio da je fotografirano oko 2000. god.?Više se ne sjećam, ali kao da sam tu sliku iz neke knjige iz 80-ih izvukao. Možda se varam... Nemam pojma!
95
Rijeka nekada / Odg: Stare slike Rijeke
« Zadnji post od elvis u 15.06.2012. 14:47  »
BTW pod starim slikama Rijeke se nalazi HT-ov neboder na Kozali. Sam neboder je napravljen 80-tih godina i možda podpada po povijest, ali na fotografiji je snimljen ~2000-te, što nikako ne spada pod stare slike  :D
96
Rijeka nekada / Odg: Stare slike Rijeke
« Zadnji post od Admin u 30.05.2012. 00:00  »
Evo jedne fotografije sa Škrljeva. Pristigla je e-mailom... Zahvaljujem se pošiljatelju!


ŠKRLJEVO - potkraj 19. stoljeća

98
Sport / Odg: HNK Rijeka
« Zadnji post od Admin u 05.05.2012. 17:29  »
Evo navijači 'Rijeke' napokon mogu odahnuti!
'Lučko' je remiziralo sa 'Lokomotivom'... tako da je 'Rijeka' i matematički osigurala ostanak u 1. HNL.
 :sram
99
O svemu pomalo / Odg: Brbljaonica - Chat
« Zadnji post od duskom u 04.05.2012. 19:11  »
Evo jednan zanimljiv članak - koji nas se JAKO tiče, a o čemu neznamo skoro ništa......


Joseph Stiglitz, profesor ekonomije na američkom sveučilištu Stanford, bivši savjetnik
predsjedničkog vijeća Billa Clintona i bivši predsjednik Svjetske banke za obnovu i razvoj odlučio je „progovoriti“ o tome kako moćne zapadne banke i Međunarodni monetarni fond u svojim tajnim dokumentima planiraju i hladnokrvno izazivaju socijalne nemire u mnogim siromašnim i tranzicijskim zemljama diljem svijeta koje „pomažu“. Članak je izvorno objavljen u „The Observeru“, 29 travnja 2001. prije desetak godina. a mi ga prenosimu u prijevodu i obradi dr. Ivana Šimatovića. (Časopis „Svjetlost“) Original možete pozvati na Googlu: Joseph Stiglitz Observer, četvrti red: IMF's four steps to damnation.

ČETIRI KORAKA DO PROKLETSTVA
Perfidno smišljeni scenarij je slijedeći: Prvo se snimi i detaljno analizira gospodarsko i
kadrovsko stanje svake države koja zatraži financijsku pomoć za svoj razvitak ili opstanak. Nakon toga Svjetska banka za obnovu i razvoj vladi dotične zemlje uručuje istovjetan tipizirani program koji sadrži četiri obavezna koraka.

PRVI KORAK – PRIVATIZACIJA
Prvo što vlada zemlje-žrtve treba neodlžno provesti je privatizacija gospodarstva, a posebice velikih javnih i ključnih industrijskih poduzeća koja čine kralježnicu privrede. Umjesto da se argumentirano usprotive zahtjevu za brzopletu prodaju javnih poduzeća mnogi su političari požurili u radosnu (ras)prodaju elektroprivrede, naftne industrije i vodoprivrede kao gospodarski imperativ. Da bi ušutkali trezvene kritičare takvog nepromišljenog postupka s teškim dalekosežnim posljedicama oni se pozivaju na imperativne zahtjeve Svjetske banke za obnovu i razvoj. „Možete vidjeti kako im se rašire oči na mogućnost dobivanja provizije ako se u procjeni vrijednosti imovine velikih javnih poduzeća i ključnih industrijskih poduzeća skine koja milijarda ili barem nekoliko stotina milijuna dolara“ – kaže profesor Stiglitz.

DRUGI KORAK – LIBERALIZACIJA
Nakon kampanjski provedene privatizacije obavezno slijedi donošenje zakonske regulative o liberalizaciji tržišnog kapitala. Taj potez, teorijski gledano, omogučuje investicijskom kapitalu nesmetan ulazak i izlazak iz zemlje. Pri tome, kako pokazuje iskustvo, u zemlju-žrtvu, ulazi relativno malo kapitala, a kudikamo najveći dio raspoloživog kapitala na „zakonit“ način nesmetano izlazi iz zemlje. Taj proces izvlačenja kapitala je u ekonomiji poznat podimenom „krug vručeg novca“. Novac ili, točnije rečeno pljačkaški kapital ulazi u zemlju-žrtvu prvenstveno radi špekulacija nekretninama i valutom, a zatim poput plašljive divljači, bježi glavom bez obzira već na prvi znak nadolazećih nevolja koje bi mogle bilo kako ugroziti njegovu sigurnost. U tom paničnom bijegu kapitala državne pričuve mogu „presušiti“ za samo nekoliko
dana. Nakon takvog vješto insceniranog bijega kapitala MMF obavezno traži od vlade
zemlje-žrtve da odmah drastično poveća kamatne stope na 30, 50 ili čak 80% kako bi velike svjetske špekulante privukla na povrat isisanog državnog kapitala. „Rezultat takvog poteza vlade, koja najčešće nema drugog izlaza, je predvidljiv“ – kaže profesor Stiglitz. Astronomske kamatne stope, dakako, brzo privuku odbjegli kapital, dok s druge strane one sustavno razaraju industrijsku prizvodnju i definitivno isušuju nacionalnu riznicu zemlje-žrtve.

TREĆI KORAK – TRŽIŠNO ODREĐIVANJE CIJENA
Tada MMF zemlju-žrtvu koja je na izdisaju hladnokrvno uvlači u treči korak – tako zvano „tržišno određivanje cijena“. To je lijep izraz za dramatično dizanje cijena hrane, energenata, vode i ostalih komunalnih usluga. To, dakako, ne vrijedi za cijenu rada (plaće) i mirovine. Time se, u prvom redu, drastično ruši već ionako nizak životni standard stanovništva te osjetno podižu poslovni troškovi u već dobrano posustaloj privredi. Ubrzo nakon toga, prema već dobro uigranom scenariju, slijedi završni četvrti korak.

ČETVRTI KORAK – MMF-ov PROSVJED
Tim prosvjedom je zemlja-žrtva doslovce bačena „na koljena“ i „de facto“ se nalazi pred posvemašnjim gospodarskim uništenjem. U tim dramatičnim okolnostima MMF iz nje zločinačkom hladnokrvnošću izvlači i posljednje kapi krvi. Programirano pojačava „vatru“ i podiže socijalnu temperaturu dok napokon cijeli kotao ne eksplodira. Time je otvoreno samo predvorje pakla. Eklatantan primjer za to je Indonezija 1998. kojoj je MMF bezobzirno ukinuo subvencije za hranu i gorivo za siromašno pučanstvo, nakon čega su posvuda buknuli žestoki prosvjedi i nemiri. U tom pogledu je također poučan primjer Bolivije u kojoj su prošle godine izbili veliki nemiri zbog drastičnog povečanja cijene vode. Vješto programirani i precizno tempirani MMF-ovi prosvjedi, kao svojevrstan znak uzbune, uzrokuju novi masovni bijeg kapitala iz zemlje-žrtve, a
nerijetko dovode i do stečaja vlade. Taj posvemašnji gospodarski palež ima i svoju svijetlu stranu - dakako, samo za bezobzirne strane vlasnike kapitala. U takvoj bezizlaznoj situaciji oni mogu po smiješnim cijenama otkupiti preostalu imovinu zemlje-žrtve u paničnoj rasprodaji. Po tom perfidnom obrascu već je u posljednjim desetlječima u Trećem svijetu stvoreno mnogo zemalja-gubitnica. Pri tome su jedini pobjednici uvijek bile moćne zapadne banke koje u bezdušnom lovu za kapitalom ni pred čim ne prezaju. Prema profesoru Stiglitzu u planovima MMF-a i Svjetske banke za obnovu i razvoj ponajviše zabrinjavaju dvije bitne stvari :

1. Da se planovi stvaraju u tajnosti i da ih uvijek vodi apsolutistička ideologija kojoj je
strana svaka humanost i altruizam. Uz to, oni nikada nisu otvoreni za stručnu raspravu i primjedbe te su tako razrađeni da programirano urušavaju demokraciju u zemlji koja ih nekritički primjenjuje.

2. Da nisu uspješni! Postoji li zemlja koja je izbjegla ovakvu nesretnu sudbinu? „Da“ – kaže profesor Stiglitz: „Bocvana!“ Njihov trik? „Odlučno su rekli managerima MMF-a i Svjetske banke: Go home! Ako je to moćnim predstavnicima svjetskog kapitala mogla reći Bocvana, zar to isto nebi mogla i Hrvatska prije nego bude kasno?
Jeste li zapamtili tko sve zaziva MMF u Hrvatsku, zapamtite ih i sjetite se na izborima: to su neprijatelji Hrvatske i Vaši osobni neprijatelji. Njihove maske nisu bitne.
100
Događaji / Odg: Dan oslobođenja grada Rijeke
« Zadnji post od duskom u 04.05.2012. 17:55  »
Odlično složeno - kratko i jasno !!! ČESTITAM !!!
 Str: 1 ... 8 9 [10]