Autor Tema: Brbljaonica - Chat  (Posjeta: 6991 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline duskom

 • Full Member
 • ***
 • Postova: 191
 • ne zgriješi s zlom namjerom
  • https://picasaweb.google.com/113589938997281074588
Odg: Brbljaonica - Chat
« Odgovori #15 u: 21.03.2012. 16:13 »
Ako je moguće prebaciti temu - Bakar - u poglavlje - Gradovi i općine riječkog prstena !!?? :hm :hm :hm
duskom

Offline Admin

 • Administrator
 • Full Member
 • *****
 • Postova: 156
 • Rijecani.com - o najdražem gradu na jednom mjestu!
  • Rijecani.com
Odg: Brbljaonica - Chat
« Odgovori #16 u: 21.03.2012. 16:51 »
Ako je moguće prebaciti temu - Bakar - u poglavlje - Gradovi i općine riječkog prstena !!?? :hm :hm :hm

Sve je moguće! :)

Offline duskom

 • Full Member
 • ***
 • Postova: 191
 • ne zgriješi s zlom namjerom
  • https://picasaweb.google.com/113589938997281074588
Odg: Brbljaonica - Chat
« Odgovori #17 u: 21.03.2012. 17:17 »
Ako je moguće prebaciti temu - Bakar - u poglavlje - Gradovi i općine riječkog prstena !!?? :hm :hm :hm

Sve je moguće! :)
Hvala !! basket1 basket1 basket1
duskom

Offline rijeka53

 • Jr. Member
 • **
 • Postova: 51
Odg: Brbljaonica - Chat
« Odgovori #18 u: 28.03.2012. 11:13 »
 :grr

... stvarno san STUFA korupcije, ma kada ce svi ovi kojima stvarno NETREBA,
prestati lopariti  i na miru zivjeti predobro i od onega ca vec imaju


Merckx sotto inchiesta per corruzione:
fornì 48 bici alla polizia

http://www.ilmessaggero.it/articolo.php?id=187767&sez=HOME_SPORT&ssez=ALTRISPORT

 :ljut

Offline duskom

 • Full Member
 • ***
 • Postova: 191
 • ne zgriješi s zlom namjerom
  • https://picasaweb.google.com/113589938997281074588
Odg: Brbljaonica - Chat
« Odgovori #19 u: 06.04.2012. 17:24 »
Dragutine - želimo ti brz oporavak...
« Zadnja izmjena: 08.04.2012. 19:47 od duskom »
duskom

Offline rijeka53

 • Jr. Member
 • **
 • Postova: 51
Odg: Brbljaonica - Chat
« Odgovori #20 u: 06.04.2012. 18:48 »
... falis, i tvoje staro-novo, drzse

Offline duskom

 • Full Member
 • ***
 • Postova: 191
 • ne zgriješi s zlom namjerom
  • https://picasaweb.google.com/113589938997281074588
Odg: Brbljaonica - Chat
« Odgovori #21 u: 04.05.2012. 19:11 »
Evo jednan zanimljiv članak - koji nas se JAKO tiče, a o čemu neznamo skoro ništa......


Joseph Stiglitz, profesor ekonomije na američkom sveučilištu Stanford, bivši savjetnik
predsjedničkog vijeća Billa Clintona i bivši predsjednik Svjetske banke za obnovu i razvoj odlučio je „progovoriti“ o tome kako moćne zapadne banke i Međunarodni monetarni fond u svojim tajnim dokumentima planiraju i hladnokrvno izazivaju socijalne nemire u mnogim siromašnim i tranzicijskim zemljama diljem svijeta koje „pomažu“. Članak je izvorno objavljen u „The Observeru“, 29 travnja 2001. prije desetak godina. a mi ga prenosimu u prijevodu i obradi dr. Ivana Šimatovića. (Časopis „Svjetlost“) Original možete pozvati na Googlu: Joseph Stiglitz Observer, četvrti red: IMF's four steps to damnation.

ČETIRI KORAKA DO PROKLETSTVA
Perfidno smišljeni scenarij je slijedeći: Prvo se snimi i detaljno analizira gospodarsko i
kadrovsko stanje svake države koja zatraži financijsku pomoć za svoj razvitak ili opstanak. Nakon toga Svjetska banka za obnovu i razvoj vladi dotične zemlje uručuje istovjetan tipizirani program koji sadrži četiri obavezna koraka.

PRVI KORAK – PRIVATIZACIJA
Prvo što vlada zemlje-žrtve treba neodlžno provesti je privatizacija gospodarstva, a posebice velikih javnih i ključnih industrijskih poduzeća koja čine kralježnicu privrede. Umjesto da se argumentirano usprotive zahtjevu za brzopletu prodaju javnih poduzeća mnogi su političari požurili u radosnu (ras)prodaju elektroprivrede, naftne industrije i vodoprivrede kao gospodarski imperativ. Da bi ušutkali trezvene kritičare takvog nepromišljenog postupka s teškim dalekosežnim posljedicama oni se pozivaju na imperativne zahtjeve Svjetske banke za obnovu i razvoj. „Možete vidjeti kako im se rašire oči na mogućnost dobivanja provizije ako se u procjeni vrijednosti imovine velikih javnih poduzeća i ključnih industrijskih poduzeća skine koja milijarda ili barem nekoliko stotina milijuna dolara“ – kaže profesor Stiglitz.

DRUGI KORAK – LIBERALIZACIJA
Nakon kampanjski provedene privatizacije obavezno slijedi donošenje zakonske regulative o liberalizaciji tržišnog kapitala. Taj potez, teorijski gledano, omogučuje investicijskom kapitalu nesmetan ulazak i izlazak iz zemlje. Pri tome, kako pokazuje iskustvo, u zemlju-žrtvu, ulazi relativno malo kapitala, a kudikamo najveći dio raspoloživog kapitala na „zakonit“ način nesmetano izlazi iz zemlje. Taj proces izvlačenja kapitala je u ekonomiji poznat podimenom „krug vručeg novca“. Novac ili, točnije rečeno pljačkaški kapital ulazi u zemlju-žrtvu prvenstveno radi špekulacija nekretninama i valutom, a zatim poput plašljive divljači, bježi glavom bez obzira već na prvi znak nadolazećih nevolja koje bi mogle bilo kako ugroziti njegovu sigurnost. U tom paničnom bijegu kapitala državne pričuve mogu „presušiti“ za samo nekoliko
dana. Nakon takvog vješto insceniranog bijega kapitala MMF obavezno traži od vlade
zemlje-žrtve da odmah drastično poveća kamatne stope na 30, 50 ili čak 80% kako bi velike svjetske špekulante privukla na povrat isisanog državnog kapitala. „Rezultat takvog poteza vlade, koja najčešće nema drugog izlaza, je predvidljiv“ – kaže profesor Stiglitz. Astronomske kamatne stope, dakako, brzo privuku odbjegli kapital, dok s druge strane one sustavno razaraju industrijsku prizvodnju i definitivno isušuju nacionalnu riznicu zemlje-žrtve.

TREĆI KORAK – TRŽIŠNO ODREĐIVANJE CIJENA
Tada MMF zemlju-žrtvu koja je na izdisaju hladnokrvno uvlači u treči korak – tako zvano „tržišno određivanje cijena“. To je lijep izraz za dramatično dizanje cijena hrane, energenata, vode i ostalih komunalnih usluga. To, dakako, ne vrijedi za cijenu rada (plaće) i mirovine. Time se, u prvom redu, drastično ruši već ionako nizak životni standard stanovništva te osjetno podižu poslovni troškovi u već dobrano posustaloj privredi. Ubrzo nakon toga, prema već dobro uigranom scenariju, slijedi završni četvrti korak.

ČETVRTI KORAK – MMF-ov PROSVJED
Tim prosvjedom je zemlja-žrtva doslovce bačena „na koljena“ i „de facto“ se nalazi pred posvemašnjim gospodarskim uništenjem. U tim dramatičnim okolnostima MMF iz nje zločinačkom hladnokrvnošću izvlači i posljednje kapi krvi. Programirano pojačava „vatru“ i podiže socijalnu temperaturu dok napokon cijeli kotao ne eksplodira. Time je otvoreno samo predvorje pakla. Eklatantan primjer za to je Indonezija 1998. kojoj je MMF bezobzirno ukinuo subvencije za hranu i gorivo za siromašno pučanstvo, nakon čega su posvuda buknuli žestoki prosvjedi i nemiri. U tom pogledu je također poučan primjer Bolivije u kojoj su prošle godine izbili veliki nemiri zbog drastičnog povečanja cijene vode. Vješto programirani i precizno tempirani MMF-ovi prosvjedi, kao svojevrstan znak uzbune, uzrokuju novi masovni bijeg kapitala iz zemlje-žrtve, a
nerijetko dovode i do stečaja vlade. Taj posvemašnji gospodarski palež ima i svoju svijetlu stranu - dakako, samo za bezobzirne strane vlasnike kapitala. U takvoj bezizlaznoj situaciji oni mogu po smiješnim cijenama otkupiti preostalu imovinu zemlje-žrtve u paničnoj rasprodaji. Po tom perfidnom obrascu već je u posljednjim desetlječima u Trećem svijetu stvoreno mnogo zemalja-gubitnica. Pri tome su jedini pobjednici uvijek bile moćne zapadne banke koje u bezdušnom lovu za kapitalom ni pred čim ne prezaju. Prema profesoru Stiglitzu u planovima MMF-a i Svjetske banke za obnovu i razvoj ponajviše zabrinjavaju dvije bitne stvari :

1. Da se planovi stvaraju u tajnosti i da ih uvijek vodi apsolutistička ideologija kojoj je
strana svaka humanost i altruizam. Uz to, oni nikada nisu otvoreni za stručnu raspravu i primjedbe te su tako razrađeni da programirano urušavaju demokraciju u zemlji koja ih nekritički primjenjuje.

2. Da nisu uspješni! Postoji li zemlja koja je izbjegla ovakvu nesretnu sudbinu? „Da“ – kaže profesor Stiglitz: „Bocvana!“ Njihov trik? „Odlučno su rekli managerima MMF-a i Svjetske banke: Go home! Ako je to moćnim predstavnicima svjetskog kapitala mogla reći Bocvana, zar to isto nebi mogla i Hrvatska prije nego bude kasno?
Jeste li zapamtili tko sve zaziva MMF u Hrvatsku, zapamtite ih i sjetite se na izborima: to su neprijatelji Hrvatske i Vaši osobni neprijatelji. Njihove maske nisu bitne.
« Zadnja izmjena: 06.05.2012. 20:31 od duskom »
duskom