Autor Tema: Arhitekti koji su gradili Rijeku  (Posjeta: 3480 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Jean

 • Glavni Moderator
 • Newbie
 • *****
 • Postova: 14
Arhitekti koji su gradili Rijeku
« u: 29.02.2012. 04:41 »
Ponosimo se riječkim palačama i građevinama, fotografiramo ih, komentiramo, s puno ponosa ističemo progresivna rješenja pri njihovoj gradnji i uređivanju... A znamo li tko stoji iza tih ljepota? Koji su arhitekti najzaslužniji za Rijeku kakvu danas poznajemo?

Ja ću se prisjetiti samo nekih koji su svojim građevinama obilježili pojedino razdoblje u posljednjih stoljeće i pol:

- Nakon razornog potresa 1750. godine, Marija Terezija odobrava prvi urbanistički plan Rijeke kojim se grad proširio izvan gradskih zidina. Isti je urbanistički plan uključivao obnovu i konzervaciju Starog grada. Na nasutom terenu južno od gradskih zidina niče potpuno novo naselje. Stilsko razdoblje je barok, a glavni arhitekti tog perioda (druga polovica XVIII. i početak XIX. stoljeća) bili su Anton Gnamb i Ignazio Hencke.
- Prvu polovicu XIX. stoljeća u Rijeci obilježio je Ljudevit Andrija Adamić. Iako se proslavio kao trgovac, među brojnim poslovima kojima se bavio bila je i arhitektura.
- Dolaskom Giovannija de Ciotte na mjesto gradonačelnika, Rijeka poprima prve konture europske metropole. Novi urbanistički plan uključio je longitudinalno širenje grada od Rječine do Mlake i industrijsku zonu na zapadnom prigradu (današnja INA, Torpedo, 3. maj). Grad se razvija industrijski i prometno, a bogati industrijalci financiraju i izgradnju većeg broja stambenih objekata. Dominantni stil u arhitekturi tog vremena je historicizam, po kojem je centar Rijeke i danas prepoznatljiv. Naglo širenje grada značilo je velik broj novih građevina, pa je i broj arhitekata koji su obilježili ovaj period veći. Najznačajniji arhitekti tog vremena u Rijeci su Giacomo Zammattio, Emilio Ambrosini, Mate Glavan.. Ferdinand Fellner i Hermann Helmer projektiraju dva kazališta, a Ferenc Pfaff željeznički kolodvor i dvije stambene zgrade.
- XX. stoljeće obilježila su česta povijesna previranja, ali i stilska previranja u arhitekturi. Početkom XX. stoljeća Rijeka je pod ugarskom upravom. Historicizam zamjenjuje secesija kao dominantan stilski pravac, a njezini najznačajniji predstavnici u riječkoj arhitekturi su Venceslao Celligoi, Emilio Ambrosini i Giovanni Rubinich, Carlo Pergoli.
- Razdoblje talijanske okupacije Rijeke obilježila je moderna. Grad se lagano počinje širiti i na transverzalnom pravcu, pa tako najznačajnija modernistička ostvarenja susrećemo na Belvederu i Potoku. Arhitekti tog perioda i usmjerenja su Nereo Bacci, Umberto Nordio, Raoul Puhaly. Na Sušaku se gradi Sušački neboder prema projektu Josipa Pičmana.
- Poslijeratnu obnovu Rijeke predvode Zdenko Kolacio i Zdenko Sila. Rijeka se počinje širiti i u treću dimenziju - u zrak. Najznačajniji projektanti nebodera, ali i mnogih drugih stambenih, poslovnih i trgovačkih zgrada su Igor Emili i Ninoslav Kučan.
- Od suvremenih arhitekata koji djeluju u Rijeci značajniji su Saša Randić i Idis Turato.

Ovo sam ovako sklepao, prebirući po sjećanjima i bespućima interneta. Svaka dopuna i ispravak su dobrodošli!
...kao prva djevojka...

Offline LLeon

 • Newbie
 • *
 • Postova: 31
Odg: Arhitekti koji su gradili Rijeku
« Odgovori #1 u: 04.03.2012. 12:45 »
Odlično Jean! Zanimljiv pregled riječkih graditelja. :bravo
Samo ja nikako ne bih šarlatane poput Randića i Turata svrstavao u isti koš (post) sa veličinama poput Adamića i Pfaffa.

Offline mikimiki

 • Jr. Member
 • **
 • Postova: 76
Odg: Arhitekti koji su gradili Rijeku
« Odgovori #2 u: 04.03.2012. 12:57 »
Slažem se 100 % sa tobom Leone.


Offline ilirija

 • Newbie
 • *
 • Postova: 9
Odg: Arhitekti koji su gradili Rijeku
« Odgovori #3 u: 04.03.2012. 13:50 »
Nekom šarlatani, nekom umjetnici. Ukusi su različiti. Činjenica je da su i oni (i još će) ostavili traga u ovom gradu. Rekli bi neki: "Vrijeme će pokazati svoje"

Offline Jean

 • Glavni Moderator
 • Newbie
 • *****
 • Postova: 14
Odg: Arhitekti koji su gradili Rijeku
« Odgovori #4 u: 04.03.2012. 18:53 »
Bez želje da ulazim u estetske, funkcionalne i urbanističke kvalitete pojedinih građevina, tek sam paušalno nabrojao najznačajnije predstavnike pojedinog razdoblja. Randić i Turato su projektirali tri velike građevine u centru grada (Centar Zagrad, stambenu zgradu na raskrižju Agatićeve i Žrtava fažizma te više katove trgovačko-poslovne zgrade na Korzu - nekadašnje knjižare Mladost) i zbog toga su se našli na spisku.

Ako mene pitaš, zgrade u Agatićevoj i na Korzu su katastrofalno uklopljene u prostor, ali za to su više od arhitekata krivi investitori koji su prihvatili takvo rješenje.

Jednom, kad uhvatim malo vremena, napisat ću koju i o funkcionalnosti stambene arhitekture Ninoslava Kučana. Za moju zgradu je višestruko nagrađen, a zgrada je prepuna nedostataka za normalan život.

Dopuna gornjeg posta: od suvremenih arhitekata ne smijemo zaboraviti niti zagrebački arhitektonski studio 3LHD, koji je izradio projekte Mosta Hrvatskih branitelja, sportske dvorane i popratnih objekata na Zametu te novog autobusnog kolodvora kojeg tek treba izgraditi.
...kao prva djevojka...