Autor Tema: Obnova fasada  (Posjeta: 6667 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline gorgoroth

 • Jr. Member
 • **
 • Postova: 76
Obnova fasada
« u: 24.02.2012. 22:50 »
Evo da otvorim ovu zanimljivu temu

Kao prvi post stavljam sanaciju zgrade na Trg Republike Hrvatske 2RADOVI USKORO POČINJE SANACIJA ZGRADE NA TRGU REPUBLIKE HRVATSKE

Za fasadu i krov milijun i 800 tisuća

Glavni razlog ulaska u cijelu ovu investiciju bila je činjenica što ovaj objekt, izgrađen još davne 1873. godine, ima krov u jako lošem stanjuSkele su postavljene i sve je spremno da se započne s radovima obnove fasade površine 1.500 metara četvornih i krova površine 540 metara četvornih na zgradi koja se nalazi na Korzu, na adresi Trg Republike Hrvatske 2.
    Kako saznajemo od upravitelja ove zgrade Rumata, riječ je o investiciji koja će koštati milijun i 800 tisuća kuna. Jedan dio, odnosno čak pedeset posto iznosa, pokrit će sredstva dobivena od spomeničke rente, dok će se preostali dio investicije pokriti iz sredstva pričuve i sredstava kredita koji su vlasnici stanova i poslovnih prostora koji se nalaze u prizemlju zgrade podigli. Inače, u toj zgradi koja ima stanove veličine od 30 do sto kvadrata, za pričuvu se izdvaja šest kuna za metar četvorni.
   
Objekt u nultoj zoni

Na upit zbog čega se krenulo u ovaj zahvat, budući da fasada još uvijek izgleda sasvim solidno, iz Rumata ističu da je glavni razlog ulaska u cijelu ovu investiciju bila činjenica što ovaj objekt izgrađen još davne 1873. godine ima krov u jako lošem stanju.
    – A onda se javila želja da se napravi sve u paketu, odnosno i krov i fasada. Doduše u početku velik problem su predstavljale financije. Ali kada se javila mogućnost da se objekt koji se nalazi u nultoj zoni te je kao takav zaštićen prijavi na natječaj koji raspisuje Grad Rijeka, a omogućuje financiranje takvih projekata iz sredstava spomeničke rente, onda je sve nekako krenulo, saznajemo iz Rumata.
   
Rok od četiri mjeseca

Zbog prirode zahvata, svu projektnu dokumentaciju, kao i troškovnik sanacije, odobrio je Konzervatorski odjel u Rijeci. Još nije određena boja nove fasade. Izvođač radova je građevinska tvrtka Lemal iz Rijeke, a predviđa se da će radovi trajati četiri mjeseca.
    Kako saznajemo od Konzervatorskog odjela, zgrada je izgrađena u stilu klasicizma i to za potrebe hotelskog smještaja. Naime, sve do 1915. godine u tom je objektu bio Hotel »Lloyd«. Navodno je bio najbolji u gradu, a o njegovim vlasnicima koji su se mijenjali, zna se vrlo malo.

Ljiljana HLAČA

http://novine.novilist.hr/Default.asp?WCI=Rubrike&WCU=285A285C2863285A2863285A28582859285A2863287A287128632863285D28612861285D285C285B28632863286328592863J

Offline gorgoroth

 • Jr. Member
 • **
 • Postova: 76
Odg: Obnova fasada
« Odgovori #1 u: 24.02.2012. 22:51 »
Obnovljena peterokatnica na Kantridi
Offline gorgoroth

 • Jr. Member
 • **
 • Postova: 76
Odg: Obnova fasada
« Odgovori #2 u: 24.02.2012. 22:52 »
Na Školjiću,zgrada na kojoj je bura srušila skelu


Offline gorgoroth

 • Jr. Member
 • **
 • Postova: 76
Odg: Obnova fasada
« Odgovori #3 u: 24.02.2012. 22:54 »
Na Zametu


Gotova

započeta


Offline gorgoroth

 • Jr. Member
 • **
 • Postova: 76
Odg: Obnova fasada
« Odgovori #4 u: 24.02.2012. 22:55 »
Pioniri u Rijeci

Stanarima nebodera u Pionirskoj bespovratnih 180.000 kuna EIB-a za termoizolacijsku fasadu

Suvlasnici nebodera odlučili su postaviti novu termoizolacijsku fasadu uz pomoć kreditne linije PBZ-a, što će im donijeti veliku uštedu u ukupnim troškovima obnove, kao i uštedu u potrošnji energije
RIJEKA Stanari nebodera u Pionirskoj 2 na Kantridi riječki su pioniri u iskorištavanju poticajnih sredstava Europske investicijske banke (EIB) za projekte s ciljem uštede energije i smanjenja emisije ugljičnog dioksida, kada je o stambenim zgradama riječ. Suvlasnici nebodera odlučili su postaviti novu, termoizolacijsku fasadu, uz pomoć kreditne linije PBZ-a koja nudi bespovratne poticaje EIB-a u visini od 15 posto iznosa kredita, što će im u konačnici donijeti uštedu od 180 tisuća kuna u ukupnim troškovima obnove, plus dugoročne uštede u potrošnji energije. Uvjet za dobivanje bespovratnih sredstava smanjenje je potrošnje energije za barem 30 posto u odnosu na stanje prije izvođenja radova, što se dokazuje projektom ovlaštenog projektanta, koji je za Pionirsku 2 izradio Tehnički fakultet u Rijeci, u suradnji s Regionalnom energetskom agencijom (REA) Kvarner.
Put do dobivanja poticajnih sredstava za prvu stambenu zgradu u Rijeci nije bio nimalo jednostavan, jer je riječ o prvom takvom slučaju u Rijeci, no isplatilo se, objašnjava ovlašteni predstavnik zgrade Josip Vukman. 

   Besplatno projektiranje


– Ideja o obnovi fasade rodila se prije nekoliko godina jer smo željeli urediti neboder na način da, ugradnjom izolacije, smanjimo potrošnju energije za grijanje. Imali smo mnogo problema s tadašnjim upraviteljem oko realizacije, tako da je stvar dugo stajala na mjestu, no kako sam i sam građevinar, u potrazi za izvođačem radova došli smo i do sadašnjeg upravitelja, Vid-Stana, koji nas je spojio s PBZ-om, znajući za njihovu kreditnu liniju koja osigurava poticaje EIB-a. Nasreću, svi u zgradi bili su suglasni s idejom obnove fasade tako da smo pričuvu iz koje se kredit vraća, još prije dvije godine s dvije podigli na četiri kune po kvadratu pa nije bilo potrebe za novim povećanjem pričuve, a već smo i prikupili više od 400 tisuća kuna, od milijun i 270 tisuća koliko je ugovorena vrijednost radova, kaže Vukman.
U pilot-projekt uključili su se REA Kvarner i Tehnički fakultet koji su besplatno izradili projektnu dokumentaciju, kako bi njegovom realizacijom i ostvarenim efektima u uštedi energije potaknuli i ostale suvlasnike, u pravilu slabo izoliranih riječkih zgrada, da se odluče na slične zahvate.   

Viši energetski razred

– Koristi su višestruke. Projektom smo dokazali da će se ugradnjom izolacijskog sloja debelog svega pet centimetara potrošnja energije potrebna za zagrijavanje smanjiti sa sadašnjih 45 kilovatsati po metru četvornom godišnje na svega 16 kilovatsati. To je ušteda od preko šezdeset posto. Treba naglasiti da ova zgrada, kao i velik broj sličnih u Rijeci, ima vrlo kompaktan oblik, točnije odnos vanjske površine i ukupnog volumena, što je čini vrlo zahvalnom za ovakve projekte jer se relativno malim ulaganjima u izolaciju postižu vrlo dobri rezultati u uštedi energije. Riječ je o dugoročnim uštedama, kako u energiji, tako i u sustavu grijanja jer će biti dovoljno ugraditi grijaća tijela manje snage koja su sama po sebi jeftinija, istaknuo je profesor Branimir Pavković sa Zavoda za termodinamiku i energetiku Tehničkog fakulteta, dodajući kako ne treba zanemariti ni učinke u smanjenju emisije stakleničkih plinova u okoliš.

    Ulaganje u toplinsku izolaciju, osim dugoročnih ušteda, dugoročno će povećati i vrijednost nekretnine, smatra direktor REA Kvarner Darko Jardas .

    – Već sada veliki faktor pri određivanju cijena nekretnina u Europi čini energetski razred zgrade, a tako će biti i u nas. Jednostavno, što je energetski razred zgrade viši, to je viša i cijena stanova u njoj, zaključuje Jardas.


Pioniri u Rijeci

Poticaje EIB-a putem kreditne linije PBZ-a već su iskoristile brojne zgrade u Hrvatskoj, posebno u Osijeku, no Pionirska 2 prva je riječka zgrada čiji su stanari osigurali poticaje. Za dobivanje kredita, objašnjava Nediljko Rojnica iz PBZ-a, zgrada treba odabrati izvođača, izraditi plan otplate kredita, no najvažnije je, ističe, što se kredit otplaćuje isključivo iz pričuve zgrade, bez potpisivanja zadužnica ili stavljanja hipoteke na zgradu, a ugovor s bankom potpisuje samo ovlašteni predstavnik zgrade, pri čemu mora imati suglasnost barem 60 posto suvlasnika. Ukoliko pri obnovi zgrada zadovolji uvjete za prelazak u viši energetski razred, prema odredbama za energetsko certificiranje zgrada, PBZ dodatno smanjuje kamatu koja se izračunava na temelju tromjesečnog EURIBOR-a plus 5,9 posto, za 0,5 posto. Neki hrvatski gradovi i županije ovakve aranžmane dodatno potiču, subvencionirajući tri posto kamata, no Rijeka zasad nije među njima.


Prilika za obrtnike


Projekt u Pionirskoj 2 pozdravili su i riječki obrtnici koji u poslovima na termoizolaciji zgrada vide veliku šansu za upošljavanje vlastitih kapaciteta, prvenstveno u građevini, proizvodnji i distribuciji izolacijskih materijala, ali i druge popratne opreme te pratećim radovima.

– U vrijeme ekspanzije građevinari su se mahom koncentrirali na novogradnje, zaboravljajući koliko je potencijalnih poslova u održavanju i unapređivanju postojećih zgrada. U vrijeme nedostatka poslova, to je velika prilika, posebno za obrtnike, male i srednje tvrtke. Korist je pritom dvostruka, u uštedi energije za vlasnike zgrada te u zapošljavanju kapaciteta za obrtnike i tvrtke, kazao je tajnik Obrtničke komore PGŽ Željko Dimitrić.

http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/Stanarima-nebodera-u-Pionirskoj-bespovratnih-180.000-kuna-EIB-a-za-termoizolacijsku-fasadu

Offline gorgoroth

 • Jr. Member
 • **
 • Postova: 76
Odg: Obnova fasada
« Odgovori #5 u: 24.02.2012. 22:55 »
Neboder na Kantridi,impresivno izgleda pod skelom :nuts:

treba imati želudac za ovakve visine,ja zasigurno imam :)
Offline gorgoroth

 • Jr. Member
 • **
 • Postova: 76
Odg: Obnova fasada
« Odgovori #6 u: 24.02.2012. 22:56 »
Još par slika nebodera s Kantride pod skelom
Offline gorgoroth

 • Jr. Member
 • **
 • Postova: 76
Odg: Obnova fasada
« Odgovori #7 u: 26.02.2012. 17:11 »


Offline mikimiki

 • Jr. Member
 • **
 • Postova: 76
Odg: Obnova fasada
« Odgovori #8 u: 26.02.2012. 18:04 »
ma gdje si se to popeo naklon1

Offline gorgoroth

 • Jr. Member
 • **
 • Postova: 76
Odg: Obnova fasada
« Odgovori #9 u: 26.02.2012. 19:36 »
ma gdje si se to popeo naklon1

Silos  >:D

Offline gorgoroth

 • Jr. Member
 • **
 • Postova: 76
Odg: Obnova fasada
« Odgovori #10 u: 02.03.2012. 19:17 »
Na G.Vežici


Offline gorgoroth

 • Jr. Member
 • **
 • Postova: 76
Odg: Obnova fasada
« Odgovori #11 u: 02.03.2012. 19:39 »
Na TurnićuOffline rijeka53

 • Jr. Member
 • **
 • Postova: 51
Odg: Obnova fasada
« Odgovori #12 u: 02.03.2012. 21:50 »
 :foto... super i jako koristan thread, probati cu iskoristiti neke podatke za mrdnuti "moje" stanare,
jer nas krov svaku kisu prokisnjava, a fasada place "ca je to" a ni cudo kad je kuca delana od kamika davne 1910.